homeride 25 & 26 juni 2022
kinderfonds

Log in

Al 261.747 Euro gedoneerd!
Teams: 33
Homeriders: 366

Samen de uitdaging aangaan

Omdat in 2021 de tiende editie van HomeRide plaatsvond, nemen we jullie mee langs de verhalen van 10 jaar HomeRide. Dit keer het verhaal van Jeroen die in 2012 de uitdaging aanging met zijn team ‘Challenge4Femme’.

Jeroen verbleef samen met zijn vrouw Silvia een half jaar in Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. Zijn dochter Femme werd geboren met een zware hartafwijking, een slokdarmafsluiting, een nauwelijks functionerende maag en een long te weinig. Ze moest meteen worden geopereerd en lag maanden aan de beademing. “Het gaf veel rust dat we binnen een paar minuten bij Femme konden zijn als dat nodig was”, vertelt Jeroen over die periode. “Het Ronald McDonald Huis ging na verloop van tijd meer als thuis voelen dan mijn eigen huis.” 

Met zijn deelname aan HomeRide, wilde Jeroen iets terugdoen voor het Huis. Hij ging zelfs, samen met een andere teamgenoot, een extra uitdaging aan en reed de volledige 500 kilometer, van Groningen naar Maastricht. “Ik wist dat we onszelf pijn zouden doen met 500 km in 24 uur, maar dat is ineens zo klein als je weet hoe het is voor ouders als hun kind in het ziekenhuis ligt.” Zo'n fullride vergt heel wat voorbereiding. Jeroen vertelt: “Trainen voor HomeRide was één zorg, maar de zorg voor Femme bleef natuurlijk ook gewoon doorgaan. De wekelijkse ziekenhuisbezoeken combineerde ik gelijk met een enkele reis terug naar huis op de fiets.” 

Als Jeroen nu, acht jaar later, terugblikt op HomeRide, zegt hij: “Het staat in mijn geheugen gegrift. Na 100 km begon het te regenen en het hield niet meer op. De strijd die ik met mezelf aanging voor het Ronald McDonald Huis hield me staande. Het allermooiste van die 24 uur was om na deze strijd de gezichten van Femme en Silvia te zien aan de finish. Het hele evenement draait om vriendschap, verbroedering en samen een strijd aan gaan voor het goede doel.” 

Jeroen kreeg de smaak te pakken en keerde een jaar later terug om nog eens de volle 500 km te fietsen. In 2014 was hij opnieuw betrokken bij HomeRide als vrijwilliger op een checkpoint. Hoe het nu met Jeroen, Silvia en Femme gaat? “We zijn nog vaak te vinden in het Sophia Kinderziekenhuis. Nu Femme groeit en ouder wordt, komen er steeds meer complicaties aan het licht die in de weg staan van haar ontwikkeling. Opname is dan onvermijdelijk. Als haar lichaam het toelaat, gaat Femme naar een school voor speciaal onderwijs. Op dagen dat ze thuis is, kan ze via een camera en robot toch meedoen in de les.” 

Jeroen en Silvia blijven positief kijken naar de toekomst. “We genieten van elkaar en proberen iedere minuut van de dag een zonnestraal mee te pakken. We weten dat er nog veel op ons pad gaat komen, maar samen overwinnen we dit. Het is eigenlijk net als HomeRide: door blijven gaan en samenwerken om er daarna ontzettend van te genieten!”