homeride 27 & 28 juni 2020
kinderfonds

Log in

Al 162.816 Euro gedoneerd!
Teams: 67
Homeriders: 528

Op de fiets voor het Huis

In de zomer van 2017 zijn Aad en Gabi met hun gezin in Ronald McDonald Huis Rotterdam. Reden is de harttransplantatie van dochter Danique. Nu kan deze jongedame eigenlijk alles weer: naar school, spelen en lekker bewegen. Haar ouders komen met HomeRide ook in beweging voor het Huis.

“Ik weet het nog goed”, vertelt Aad. “Gabi lag op dat moment in het ziekenhuis in Dirksland. Met drie kinderen op de achterbank reed ik daar weg en toen kwam het telefoontje: er is een donorhart voor Danique. Ze stond al tweeënhalf jaar op de wachtlijst en we hadden alles voorbereid, maar zo’n bericht komt dan toch nog onverwacht.”

In de buurt blijven

Eind 2006 wordt Danique geboren met een hartafwijking. Diverse operaties helpen niet, daarom komt zij in 2015 op de wachtlijst voor een harttransplantatie. Gabi: “Na het aankleden, wassen en ontbijten was Danique al moe. Ze kon tot aan het einde van ons kleine straatje lopen en dat was het dan. Omdat ze op de wachtlijst stond, mochten we nooit verder dan twee uur van Rotterdam zijn. Verre vakanties waren geen optie. HomeRide, waar we een aantal jaar geleden nog wel aan meededen, kon ook niet.”

Normaal leven

Het gezin is in de zomervakantie van 2017 zes weken te gast in Huis Rotterdam. Gabi: “Direct de eerste nacht werd Danique geopereerd. Daarna begint het herstel en is het belangrijkste dat het hart niet wordt afgestoten. Dat gebeurde twee keer wel, maar na behandeling ging het gelukkig goed. Na de zomer moest Danique oefenen, omdat ze weinig fysieke inspanning gewend was. En ze is flink in beweging gekomen. Nu is haar leven feitelijk gewoon: ze gaat vijf dagen in de week naar school en speelt fanatiek mee met haar zusje Jesca en broertje Sepp. Eerst had Danique een aparte positie, nu beginnen we als gezin weer normaal te leven.”

Goed voelen

Gabi en Aad houden allebei van sporten, vooral wielrennen. “Bewegen is goed voor je lichaam en je hoofd”, vindt Aad. “Je moet je er wel toe zetten, want er is altijd wel een reden om het niet te doen. Maar als je eenmaal gesport of gefietst hebt, voel je je zo goed! Vorige zomer zaten we in het Huis ook geregeld in het fitness - hoekje. Het was ook heerlijk om ’s morgens of aan het einde van de middag op de Erasmusbrug te lopen.”

Belangrijk doel

Toen het gezin in augustus weer thuis was, dachten ze helemaal niet aan HomeRide. Gabi: “We waren zo moe. Maar toen stuurde een vriend de foto van de route door. We zagen dat HomeRide 2018 nota bene over ons eiland Goeree-Overflakkee gaat. Tja, als je die route in de vorm van een hart over de Zuid-Hollandse eilanden ziet lopen, dan gaat het toch kriebelen. En we weten hoe belangrijk het doel is: zonder Huis Rotterdam waren we de zomer van 2017 niet doorgekomen. Meedoen met HomeRide is best een organisatie. Om ons team heen is een hele entourage met verzorgers en een oude gele RET-bus die met ons meerijdt. Maar voor zo’n belangrijk doel komen we met plezier in beweging.”

Tekst en foto’s: Harm Peter Smilde