homeride 25 & 26 juni 2022
kinderfonds

Log in

Al 261.777 Euro gedoneerd!
Teams: 33
Homeriders: 366

Onmacht werd omgezet in energie

Omdat in 2021 de tiende editie van HomeRide plaatsvond, nemen we jullie mee langs de verhalen van 10 jaar HomeRide. In september 2011 vond de allereerste editie van HomeRide plaats. Toen nog met 13 teams. Een van die teams was Ride for Milou. Een team van familie, vrienden en bekenden van Milou haar ouders. Familie en vrienden die veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen van Milou.

Het team vertelt: “Milou, een dappere meid van 14 jaar uit Beringe, heeft ruim 100 dagen in het ziekenhuis van Utrecht doorgebracht om een stamceltransplantatie te ondergaan. Haar familie kon gelukkig dicht bij haar zijn, want ze verbleven in Ronald McDonald Huis Utrecht. Als vriendengroep hebben we ervaren hoe belangrijk en hoe goed het is dat je als ouders, broer en zussen 24 uur per dag zo dicht mogelijk bij je zieke dochter/zus kunt zijn.”  

Milou had cvid (common variable immunodeficiency) waarbij te weinig en slecht functionerende afweerstoffen aangemaakt worden. Haar slecht werkende afweersysteem bleek ook nog eens haar eigen lichaam aan te vallen. Daarom adviseerde het behandelende artsenteam een stamceltransplantatie. Voorafgaand aan de transplantatie moest Milou’s beenmerg worden vernietigd met chemo om ruimte te maken voor de nieuwe stamcellen. Het ging mis en Milou kreeg de zogeheten transplantatieziekte. Hieraan overleed ze uiteindelijk op 21 juli 2011.  

Familie en vrienden wilden iets doen ter nagedachtenis van Milou en besloten mee te doen aan HomeRide. Met verscheidene acties zoals armbandjes maken, nagels lakken en wafels verkopen zamelden ze geld in. Ook werd het collectegeld van twee uitvaartdiensten gedoneerd aan het team. Door al deze acties werd uiteindelijk een indrukweekend bedrag van ruim € 37.000 opgehaald. De cheque is door de manager van Ronald McDonald Huis Utrecht bij de binnenkomst van het team op het dorpsplein in Beringe in ontvangst genomen.  

We zijn inmiddels 8,5 jaar verder en Milou’s moeder Arianne blikt terug: “Een week na Milou’s afscheid werden we door onze vrienden benaderd of ze alsnog zouden deelnemen aan HomeRide. Bij velen om ons heen, die al maandenlang meegelezen en meegeleefd hadden, kwam een explosie aan energie vrij. Vanaf dat moment tot enkele weken na de HomeRide werd er maar liefst € 37.000 opgehaald. Wow! Iedereen was met elkaar in de weer; van familie met vriendinnen van Milou, tot klasgenootjes van Milou met dorpsgenoten. Dit was overweldigend en dat voelt nog steeds zo wanneer we aan HomeRide denken. Dat had een jaar later niet zo uit kunnen pakken. Onmacht werd omgezet in energie.”  

Ondanks de moeilijke periode die het gezin achter de rug heeft, gaat het nu goed met ze. “De lege plek en het weer opnieuw leren leven als gezin, waarbij onze andere drie kinderen midden in de pubertijd en/of studie zaten, daar zat ons leven vol mee. Ongeveer 5,5 tot 6 jaar na Milou’s overlijden stonden onze vijf neuzen enigszins weer dezelfde kant uit. Onze kinderen zijn nu op een gezonde manier aan het uitvliegen: ze gaan samenwonen met hun partner of gaan op kamers. Alle kleine momentjes met en voor ons gezin zijn goud waard.”