homeride 25 & 26 juni 2022
kinderfonds

Log in

Al 727.529 Euro gedoneerd!
Teams: 44
Homeriders: 537

Love2Ride4Sophie

Omdat HomeRide tien jaar bestaat, nemen we jullie mee langs de verhalen van 10 jaar HomeRide. Dit keer het verhaal van Soerish die in 2017 de uitdaging aanging met zijn team ‘Love2Ride4Sophie’.

Bij haar geboorte zag Sophie wat geel en haar ontlasting juist wit. Een hielprik leverde geen verontrustende resultaten op. In het laboratorium was een fout gemaakt, bleek later. Het meisje kampte met een groot probleem: van de lever naar haar darmen zat geen galweg. Wat volgt, is een verhaal vol ziekenhuisopnames, dertien operaties - waaronder een levertransplantatie dankzij een achternicht die een deel van haar lever af wilde staan - en een oneindige reeks echo’s, scans, narcoses, medicatie en infusen. 

Tijdens de ziekenhuisopnames van Sophie verblijven vader Soerish, moeder Kirsten en Sophies jongere zusje Lisa in Ronald McDonald Huis Groningen. Soerish kijkt terug op het verblijf in Huis Groningen: “Je komt binnen en hebt nog geen idee dat je daar zo lang blijft. We zijn er twee maanden geweest, toen twee maanden thuis en vervolgens weer bijna zes maanden. Dat verwacht je niet als je daar de eerste keer binnenloopt.”

De ruimte 'eigen' maken
Het gezin maakt er tijdens hun verblijf in Huis Groningen het beste van en probeert voor een thuisgevoel te zorgen. “Van je kamer maak je een soort woning. Met de beperkte ruimte maak je het ‘eigen’ en je probeert het ritme van thuis weer op te pakken met de faciliteiten die het Huis biedt.” Tijdens die periode komen ze ook in contact met andere gasten van het Huis. “Onze andere dochter heeft aan die tijd zelfs een vriendinnetje overgehouden, ook een zusje van een transplantatiekindje. Ook wij als ouders hebben er een vriendschap aan overgehouden met andere ouders.”

Het gevoel van verbinding dat heerst tijdens hun verblijf in het Huis, keert terug
wanneer Soerish deelneemt aan HomeRide. “Iedereen heeft zijn eigen drijfveer om mee te doen. Ons team bestond uit kennissen en vrienden. Zij voelen zich allemaal verbonden, want zij kennen de verhalen.”

Veilige haven
Soerish weet als geen ander hoe belangrijk het event is. “Een sportevenement voor zo’n goed doel waarmee je geld op kunt halen voor de faciliteit van andere zieke kinderen, dat is super. We hebben zelf ervaren hoe belangrijk het is dat je bij je kind kunt zijn én hoe belangrijk het voor het kind is dat de ouders, broertjes en zusjes er zijn. Het gaf Sophie toen rust en dat zien we nog steeds. Als we met haar in het ziekenhuis zijn, vindt ze dat prima. Zolang wij er maar bij zijn. Ondanks dat ze het spannend vindt; wij zijn haar veilige haven.”

Na een bijzondere ervaring met HomeRide in 2017 heeft het team van Soerish de smaak te pakken en stappen ze ook in 2018 op de pedalen. Maar na twee jaar HomeRide doet het team even een stapje terug. “In 2019 hadden we het echt te druk, we waren als gezin toe aan rust. Soms is het toch nog wel erg druk met de zorg voor Sophie. We hebben daarom in 2019 een keer overgeslagen. Maar toen ik iedereen zag fietsen tijdens het HomeRide-weekend kreeg ik toch wel weer een bijzonder gevoel.” In 2021 stapt het team wel op de pedalen!

De zorgen blijven
Op dit moment gaat het naar omstandigheden goed met het gezin, al blijven de zorgen er wel. “We merken af en toe nog wel dat er flashbacks terugkomen: ‘wat als?’. We zitten nog steeds wel met enige regelmaat in het ziekenhuis, maar het is allemaal niet meer levensbedreigend. We kunnen nu pas wat meer genieten. We hebben een aantal pittige jaren achter de rug, dus we genieten nu met de dag en pakken onze momenten samen.”