homeride 25 & 26 juni 2022
kinderfonds

Log in

Al 15.669 Euro gedoneerd!
Teams: 13

Een grote glimlach

Geeske zag vorig jaar op tegen twee dingen: het fondsenwerven en de nachtetappe. “Nergens voor nodig achteraf, want mijn streefbedrag van € 1.000 had ik in twee weken bij elkaar. En die nachtetappe rijd je puur op adrenaline. Ik reed rond met een grote glimlach op mijn gezicht."

“Ik was best laat begonnen met werven”, herinnert Geeske zich. “Mijn broer vroeg of ik mee wilde fietsen, maar ik had nog niets eens een racefiets. Pas in maart begon ik met fondsen werven, vlak daarvoor maakte ik mijn eerste trainingskilometers.” Het doel kende ze wel: Geeske logeerde zelf bijna een half jaar met haar man, oudste dochter en pasgeboren baby in Ronald McDonald Huis Groningen, nadat bij haar bijna 2-jarige zoontje Freek een tumor werd ontdekt. “Freek sliep al een tijdje slecht en kreeg moeite met ademhalen. We hadden net een traject bij de KNO-arts opgestart, toen hij ’s nachts ineens begon te bloeden uit zijn neus en mond. We zijn met spoed naar het ziekenhuis gaan. Daar bleek dat hij een tumor had in zijn keel-neus-gebied, met uitzaaiingen naar de oren.”

Hoogzwanger

De wereld van het gezin stond op zijn kop. En wel om twee redenen, want Geeske was hoogzwanger van nummer drie toen Freek werd opgenomen. “Ik was 39 weken zwanger en kwam letterlijk met weeën het ziekenhuis binnen. Maar als je kind op de intensive care ligt, dan wil je lijf niet meer. Ik wilde kweken afwachten, uitslagen weten, bij Freek zijn, niet bevallen. Ik geloof dat ik letterlijk tegen de artsen heb gezegd: ‘dit kind moet eruit, maar daar heb ik nu geen tijd voor.’”

Tussen kraamafdeling en IC

Haar lijf luisterde precies naar die woorden. Op het moment van opname had ze nog ontsluiting, de volgende dag was van een op handen zijnde bevalling geen sprake. “Uiteindelijk hebben ze me na vijf dagen ingeleid. De bevalling was een ramp, want ik wilde eigenlijk op de intensive care zijn, bij Freek. Gelukkig kregen we een prachtig, gezond meisje, Annemijn, van wie ik direct veel hield. Maar het was een dubbele tijd. Annemijn heeft in die eerste maanden meer in haar wiegje in het Ronald McDonald Huis gelegen, dan thuis.”

Dicht bij Freek

Over de rol van het Ronald McDonald Huis hoeft Geeske niet lang na te denken: “Het was zó fijn dat we als gezin samen konden zijn. Freek moest op een gegeven moment zes weken lang iedere dag bestraald worden, op zijn hoofdje. Dan is het zo fijn als je dicht bij hem kunt zijn. En ook voor Wieteke, mijn oudste dochter, was het Huis een rustpunt. Er waren zoveel veranderingen voor haar: haar broertje was ineens ernstig ziek én ze had er plotseling een zusje bij. Door het Huis konden we steeds met zijn vijven zijn, dat heeft een hoop gescheeld. Dus ja, ik was heel gemotiveerd om iets terug te doen voor ons verblijf.”

HomeRide-weekend

En toen kwam het fietsen zelf… Geeske had 4.000 trainingskilometers op de teller staan, een prachtig aantal. Toch ging het HomeRide-weekend anders dan verwacht. “Mijn trainingen kwam ik zonder lekke band door, nu had ik direct tijdens de eerste etappe al twee lekke banden. We zijn best uitgedaagd met regen en tegenwind. Toch heb ik de hele route, in mijn geval 350 kilometer, met een grote glimlach op mijn gezicht rondgefietst. Het was zo’n bijzondere ervaring. Het fietsen in de nacht, de mensen die langs de kant staan om je aan te moedigen, mijn gezin dat me kwam binnenhalen bij de finish… De meisjes hadden spandoeken gemaakt, Freek had iets voor me getimmerd op de zorgboerderij. Dat is onbetaalbaar.”

Zwolle-Groningen

Sowieso was de laatste etappe, van Zwolle naar Groningen, heel bijzonder voor haar. “Het was de route die wij zo vaak, en nog steeds regelmatig, rijden voor Freek. Dus toen we langs het UMCG kwamen, het Ronald McDonald Huis passeerden, langs de supermarkt fietsten waar wij toen boodschappen deden, toen kwamen de tranen ja.”

Fondsenwervende tips

Het team waarmee ze fietste, Van Hattem en Blankevoort, bracht een astronomisch bedrag bijeen. “Samen met het andere Van Hattum en Blankevoort-team haalden we 50.000 euro op. In het begin dacht ik nog: hoe kom ik in vredesnaam aan 1.000 euro? Maar gaandeweg merkte ik dat heel gemakkelijk ging.” Haar fondsenwervende tips voor mensen die dit jaar met HomeRide meedoen? “Vertel zoveel mogelijk mensen waarom je meedoet. En wees niet bang om onbekende mensen om vrijwillige donaties te vragen, want je zult versteld staan uit welke onverwachte hoeken je geld krijgt.”

Omgeving aanschrijven

Geeske schreef in eerste instantie haar familie aan, via een mailtje, en plaatste haar deelname op Facebook. “Mensen kenden natuurlijk ons verhaal, dus na twee weken had ik mijn streefbedrag al bij elkaar. Daarna ben ik de rest van mijn omgeving gaan inschakelen. Ik ben dirigent van een aantal koren, dus daar heb ik alle leden van gemaild. Ook heb ik een kinderconcert gegeven. Dat leverde 425 euro op. Maar we hebben bijvoorbeeld ook tijdens Koningsdag hartjescakejes gemaakt en verkocht. Als je op een spandoek zet dat je vrijwillige donaties vraagt, komen veel mensen vragen waarvoor het is. Als je dan in gesprek gaat en je motivatie deelt, betalen ze ineens 5 euro voor een plak cake.”