homeride 27 & 28 juni 2020
kinderfonds

Log in

Al 162.816 Euro gedoneerd!
Teams: 67
Homeriders: 528

De derde keer, speciaal voor Tom

Op 21 september 2017 krijgt Peter een verontrustend telefoontje op zijn werk. Hij moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in Beverwijk komen. Zijn jongste zoon Tom (9) is op school niet goed geworden en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Daar blijkt dat hij een hersenbloeding heeft gehad. Tom wordt met spoed naar het AMC gebracht. De artsen bieden aan dat Peter en zijn gezin in het Ronald McDonald Huis mogen verblijven. Omdat ze ‘maar’ een half uur rijden van het ziekenhuis wonen, besluiten ze in eerste instantie dat het niet nodig is. De vrouw van Peter blijft bij Tom slapen, Peter gaat met de twee andere kinderen naar huis. Totdat het die nacht helemaal misgaat met Tom…

Peter: “Tom kreeg een hartstilstand en werd direct gereanimeerd. Na de reanimatie werd hij meteen geopereerd. De druk in de hersenen bleek te groot door de hersenbloeding, zijn schedel moest worden gelicht. Ik werd gebeld en moest met spoed naar het AMC komen. De reis duurde 20 minuten, maar het leken wel uren. Toms toestand was heel kritiek. We hebben toen besloten om toch gebruik te maken van het Ronald McDonald Huis, zodat we als gezin continu bij Tom konden zijn.”

Het HomeRide olifantje

“Mijn zwager Jos was bij ons toen we naar het Ronald McDonald Huis gingen om onze spullen te brengen”, gaat Peter verder. “Jos zag bij binnenkomst het olifantje van HomeRide. Vrijwel direct besloot hij om voor de derde keer mee te fietsen. Binnen een paar uur en wat telefoontjes later was het geregeld. Alle fietsmaten van Team Heemskerk zeiden volmondig ‘ja’.”

Peter, zijn vrouw en hun twee oudste kinderen hebben maar een paar dagen doorgebracht in het Ronald McDonald Huis. Ze hadden er graag veel langer gebruik van willen maken. Dat had namelijk betekend dat ze langer bij Tom hadden kunnen zijn. Maar het lot besliste anders… Helaas overleed Tom een paar dagen na zijn hersenbloeding aan de complicaties. Wanneer zwager Jos met kerst voorzichtig aangeeft dat er nog een plek vrij is in het team, besluit Peter resoluut om ook mee te doen aan de sponsortocht. Als eerbetoon aan Tom.

Verwerking

“Het is nu een half jaar geleden dat Tom overleed”, zegt Peter zacht. “Er over praten is moeilijk, maar ook fijn. Het is nog vaak onwerkelijk. Dan denk je dat hij zo thuiskomt. Maar dat gebeurt niet. Als gezin moeten we een manier vinden om daarmee om te gaan. Onze twee oudste kinderen hebben het er ook behoorlijk moeilijk mee. Ze krijgen beiden hulp in hun rouwverwerking. De echte klap moet bij mij nog komen. Meedoen aan HomeRide zie ik als uitdaging, het is een onderdeel van mijn verwerking.”

Derde keer

HomeRide Team Heemskerk, onder leiding van de zwager van Peter, heeft al twee keer eerder meegedaan aan HomeRide. Peter is zelf ook wielrenner, maar heeft de tocht nog niet eerder gereden. “Ook al hebben de meeste teamleden al twee keer HomeRide gefietst, voor zo’n tocht moet je echt trainen”, legt Peter uit. “Voor mij is het wielrennen een uitlaatklep. Op zondagochtend fiets ik 100 kilometer. Dan kan ik mijn hoofd even leeg maken. Ook spinnen in de sportschool vind ik heerlijk. Bovendien krijg je daar een beregoede conditie van.”

De volle 500 kilometer

“De voorjaarsklassieker Omloop van Zandvoort zit al in onze benen”, zegt Peter. “Maar er staan nog meer toertochten op het programma in aanloop naar HomeRide. Binnenkort rijden we met het team De Ronde van Noord-Holland. Dat is zo’n 160 km. We bouwen de afstanden langzaamaan op. Een paar teamleden, waaronder ikzelf, gaan 23 en 24 juni voor de volle 500 kilometer. Dat is een afstand die eigenlijk niet goed te trainen is. Na 250 kilometer fiets je op adrenaline, karakter en doorzettingsvermogen.”

Tom op het shirt

“Tijdens HomeRide is Tom bij ons”, gaat Peter verder. “Zijn zelfgeschreven naam prijkt op ons shirt. Daarnaast staan er tien logo’s op, van sponsoren die elk € 300 hebben gedoneerd. Maar we hebben nog meer gedaan om ons startgeld bij elkaar te krijgen. In de sportschool waar we allemaal trainen, hebben we een spinning avond gehouden. Dat leverde maar liefst € 1.200 op. Met alle giften van vrienden, bekenden en collega’s erbij, hebben we nu bijna het startgeld bij elkaar. En wie weet halen we met het team nog wel meer op. De totale opbrengst gaat naar de Ronald McDonald Huizen. Want helaas hebben wij meegemaakt hoe belangrijk het is om dicht bij je zieke kind te kunnen zijn.”